jueves, 5 de abril de 2007

Tiempos modernos



A muy poca gente le gusta trabajar.
Todo el mundo se caga permanentemente, y con razón, en el jefe que le ha tocado soportar, en lo poco que cobra, en lo mucho que curra, en las pésimas condiciones de trabajo o en la halitosis de su compañero. La conclusión lógica es que a nadie le gusta su trabajo; pero ¿por qué? Básicamente porque el ser humano no ha sido diseñado para obedecer, ni mucho menos para partirse la crisma trabajando para llegar a final de mes o para que el banco no se quede con tu casa. Y por otra causa también, porque cuando éramos niños nos vendieron una de esas muchas motos que ni tan siquiera llegó a arrancar, en la que se nos aseguraba que el trabajo dignifica, que el trabajo te hace madurar, que teníamos que estudiar mucho para encontrar un buen trabajo y blablabla... Y una leche. Las personas servimos para crear cosas, reproducirnos y ver Los Simpson. Y punto.
Probablemente sólo existan tres clases de personas a las que les guste cada mañana levantarse con alegría para producir bienes de consumo totalmente innecesarios que ayuden a que el planeta reviente de Co2: a) Los futbolistas de élite (qué vida tan dura, muchachos); b) Los trabajadores de Google (la última esperanza blanca); c) Los narcotraficantes (vosotros si que sabéis, condenaos, ¡uy!...)

Aún así, un halo de esperanza se cierne sobre esta nueva fase del capitalismo, ¿en cuál estamos, Karl? Parece que el espíritu del utópico Robert Owen ha sobrevido paradojicamente de la mano de una de las empresas con más beneficios del mundo, y de la que todos vosotros picoteais algo cada día: Google.
Os lo confieso, una envidia insana me corroe cuando leo noticias como la de hace unos días en la que se informa de todos los derechos que disfruta el currante de esa empresa californiana: comida gratis preparada por un buen cocinero cada día, una pared de escalada, una cancha de voleibol, dos piscinas, lavado de coches, cambio de aceite (ese no, cochinos...), peluquería, servicio de masajes (mira que soys guarros...), guardería para los hijos de los trabajadores, revisiones médicas gratuitas. El transporte hasta la empresa también es casi igual de agradable que nuestros viajes en metro a diario: 32 autobuses equipados con asientos de cuero y acceso inalámbrico a Internet. Se permite llevar bicicletas en los portaequipajes exteriores, y perros en los asientos de delante. Estudian las mejoras rutas en función del domicilio de los trabajadores para no perder los nervios en atascos innecesarios, etc. Y como no podía ser de otra manera, los autobuses funcionan con biodiesel y son gratuitos.

Yo, cuando era pequeño, no soñaba con tener las condiciones laborales de Google, pero sí que me llegué a tragar que al menos trabajaría en algo que me gustase, aunque la verdad, hace bastante tiempo que asumí que el mundo laboral es un asco, evidentemente menos aquí que en países donde se sufre de verdad, pero un asco a fin de cuentas. Siempre habrá alguien que se sienta más o menos cómodo con su trabajo, pero desengañaos, todos, pastosos y pelaos, preferirían tomarse unos buenos rusos blancos en alguna playa de Bali en compañía de ella o él, que estar ocho horas o más aguantando las soplapolleces de la sociedad de consumo.
Así que sólo me queda deciros que, como dijo alguien por estas fechas en Palestina hace un poco más de 2000 años, "¡tempus fugit, Iesus!" Y seguiré el ejemplo de mi único rey Rubianes, porque esto no hay quien lo aguante...

6 comentarios:

Josep Maria Augé dijo...

Ai amic Q...tocant un tema profund!!!

El treball ens farà lliures tb van dir uns, i no fa pas tant: va ser un dels eslògans d'un partit de dretes italià...

Però ja que llences la pregunta a l'aire de a quina època estem vivint, només cal agafar el títol del teu post, posar un HIPER davant de moderno i ja tindrem a Lipovetsky sobre el tapete..Lectura recomanada, amic Q.

I que vols que et digui d'aquesta idea del Google de perfil Silicon Valley...mmmm...em fa malfiar, és com el concepte Walt Disney instaurat al món del treball...Continues igual d'esclau com la resta, i amb una pressió insuportable que no deus tenir a la teva empresa com a gestor de BBDD...T'ho pinten molt bé: sense horaris rígids de treball, que si ara anem a fer un green, que si vull un massatge tailandès...però si a final de projecte no has concebut els objectius, patitas a la calle i la volta a la crua realitat com si fossis aquell guinèa que ve a passar les vakances a CAT i al cap de dos mesos se n'ha de tornar al seu poblet...

Continuarem discutint...;)

Quoèlet dijo...

Bravo, gran Ant! Lipovetsky s'està convertint en la vedette de la sociologia contemporània i tinc moltes ganes de fer-li queixelada. Vaig veure un milenium fa un parell de setmanes que parlaven de la hipermodernitat i la veritat és que el llibret i la teoria em van seduir. El tinc a llista per Sant Jordi. Tot i així, el constant canvi de conceptes fa que em perdi pel camí, per això tinc amics com tu que estan a la vanguarda d'allò que que cal estar. ;-)
Respecte a Gugle, sí segur que els apreten i si no arriban al pressupost o al que sigui, doncs de patitas en la calle, però aquí és on apareix l'utopisme: posem les millors condicions perquè, si donem pel cul, almenys fem-ho el més agradable possible, o potser és més agradadable arribar a casa baldat, amb un transport públic que et transtorna psicològicament i amb uns sous que ens apropen a una pseudoesclavitud?

I avui no menjo carn, ea!

Josep Maria Augé dijo...

No et pensis que jo estic soc com l'ombra de la sociologia contemporànea, sinó que va ser la meva companya qui em va obsequiar amb aquest individu que dóna per tancada la postmdernitat i el capitalisme de ficció.

Doncs nosé si es millor tornar amb metro envoltat dels flaires de la resta de currantes que amb un luxós autocar que et deixa a la porta de la casa..Si vas amb metro, se't fa evident que ets un putu desgraciat i que no cauràs més "baix"; mentrés que si vas en autocar i al cap de 5 anys estàs de patitas a la calle i t'has de capbussar amb el "populacho", t'inunda una melanconia i una tristesa de la pèrdua d'un passat mític...recorda la metàfora del nen gunieà que a l'estiu ve dos mesos a casa teva i llavors ha de retornar a la seva realitat crua i quotidiana...

No siguem tant snobs, quoelet!;P

Gemma Puig Masip dijo...

ai nens... aixx... jo no profunditzaré amb les vostres paraules de grans pensadors il·lustrats... no puc senzillament aquests dies la feina em devora literalment i no puc més U_U... així que tot i que el post com sempre és fantàstic... la meva única aportació assenyada perquè no quedi absolutament fora de lloc, només pot dir... Qué grande eres Rubianes!! Que grande...!! A partir d'ara quan pensi en certs rostres pensaré en la paraula Mamón amb accent a la N... Q... si un dia ja no respiro porta els meus restes a la desembocadura del besós ok??

Xtonets stressats!!

Quoèlet dijo...

Jo no sóc snob Ant, simplement tinc una tendència cap a la comoditat vital i la mandra epistemològica (toma ya...)que fa que es pugui confondre amb esnobisme, però res més lluny de la realitat. Proposo que tots els currantes paguem una expècie de "socorro rojo" per pagar una massatgista que vaji anant per centres per poder dir que si els de california en tenen, els catalans no serem menys, què collons!

Red!!! Ahí me has llegao! La desembocadura del Besòs, quins records!!! La Mina, La Catalana, el Camp de la Bota... Snif! Jo vui que m'encinerin, però a la tèrmica, i sortir com un núvol per aquelles meravelloses xemeneies que un dia van formar part de l'sky line de la meva nissaga ;)

Gemma Puig Masip dijo...

Osti la tèrmica... quin gran final per al super Lerdín of the world... entre flames mentre les teves fans fan cua para rendir-te un sentío homenaje... Mentre et veuen alçar-te ben enlaire... Aixxx... ja saps que quan vulguis et faig un tour pel meu personal gueto perquè et sentis com a casa!! Apa siau que es fa de nit i ha de ploure!!